Ympäristön muutokset ovat ohittamaton uhka

Ympäristöriskit hallitsevat pitkän aikavälin murroksia

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat nousseet aikamme suurimmiksi talouden vakautta ja ihmiskunnan hyvinvointia uhkaaviksi riskeiksi. Maailman talousfoorumin (WEF) tuore raportti nostaa ympäristöuhat kymmenen vuoden aikajänteellä merkittävimmiksi uhiksi. Yhdeksättätoista kertaa koottu raportti esittelee vuosittain maailman taloutta ja ihmiskuntaa laajemmin uhkaavat lyhyen sekä pitkän aikavälin riskit. 


Jos vuoden 2024 Global Risks Report -julkaisusta tulisi muistaa yksi asia, on se tämä:

Seuraavan kymmenen vuoden aikana viisi kymmenestä suurimmasta globaalista riskistä liittyy suoraan ympäristöön. 

Maailmanlaajuiset riskit

  1. Äärimmäiset sääilmiöt

  2. Isot muutokset maapallon järjestelmissä

  3. Luontokato ja ekosysteemin romahdus

  4. Pula luonnonvaroista

  5. Misinformaatio ja disinformaatio

  6. Tekoälyteknologioiden haitalliset seuraukset

  7. Pakkosiirtolaisuus

  8. Tietoverkkojen turvattomuus

  9. Sosiaalinen polarisaatio

  10. Saastuminen

Tämän lisäksi ilmastonmuutos kokonaisuutena näkyy niin sanottuna rakenteellisena muutosvoimana. Kun sään ääri-ilmiöt tai pula luonnonvaroista kiihtyvät, joutuvat jo valmiiksi heikommassa asemassa olevat ryhmät ja valtiot kantokykynsä äärirajoille. Tämä puolestaan voimistaa muita riskejä. Näiden riskien toteutumiseen voi vielä vaikuttaa. Raportti nostaa esille, kuinka tärkeää on toimia nyt niin kansainvälisen yhteistyön, rahoituksen kuin sääntelyn parissa, jotta suurimmilta riskeiltä voitaisiin välttyä.

Kauaskatseisuutta kriisien keskellä

Raportti nostaa suurimmaksi lyhyen  aikavälin riskiksi misinformaatio ja disinformaatio eli väärä tieto ja sen leviäminen. Jos yhteistä ymmärryspohjaa esimerkiksi elonkirjon köyhtymisestä ei ole, on kriisien ratkaiseminenkin vaikeampaa . 

Onneksi elinkeinoelämä on heräämässä ilmasto- ja luontoriskien merkityksellisyyteen. Eri sektoreilla otetaan askelia ympäristöriskienvaikutusten ymmärtämiseksi. Suomalaisen 2024 Suuryritystutkimuksen mukaan kestävyyteen, jossa ympäristövastuullisuus on vahvimpana prioriteettina, panostetaan nyt epävarmuuksienkin keskellä. Näin varmistetaan, että yritykset ovat valmiita aikamme suurimpiin haasteisiin myös tulevaisuudessa.

Edellinen
Edellinen

Viherpesun kieltävä laki hyödyttää aidosti ympäristövastuullisia yrityksiä

Seuraava
Seuraava

Yritysvastuulaista alustava sopu kolmikantaneuvotteluissa