Mikä on EU-taksonomia ja mitä vaikutusta sillä on yrityksille?

EU-taksonomia ohjaa rahavirtaa kestäviin investointeihin

EU-taksonomia tarkoittaa rahoituksen luokittelujärjestelmää, jonka tarkoituksena on arvioida taloudellisten toimien kestävyyttä ja vaikutuksia ympäristölle. Taksomia on EU:n rahoitusjärjestelmän reformi, jonka avulla yritysten rahoitus kytketään yhteen kestävyystavoitteiden toimeenpanoon. Se otettu käyttöön 2018 ja Euroopan parlamentti hyväksyi sen asetukseksi 2020. Taksomia yhtenäistää tieteeseen perustuvaa kriteeristöä kestävälle ja ympäristöystävällisemmälle liiketoiminnalle, jolloin rahoitustoiminta muuttuu läpinäkyvämmäksi niin yrittäjille kuin myös sijoittajille. Taksonomian tarkoituksena on myös tulevaisuudessa ohjata rahoitusvirtaa kestävään liiketoimintaan, jonka rahoittamisesta syntyy aidosti lisähyötyä yhteiskunnalle.

Kestävyyden arviointi perustuu kuuteen ympäristötavoitteeseen, jotka ovat ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen, luonnon monimuotoisuuden suojelu sekä ekosysteemien ennallistaminen, saastumisen ehkäisy, vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu sekä kiertotalouden edistäminen.

Tietty investointi tai toimi on taksonomian mukainen, jos toimenpide auttaa toteuttamaan ainakin yhtä kuudesta yllä mainituista tavoitteista. Kriteerinä on myös se, ettei toimenpide saa samalla aiheuttaa muille tavoitteille merkittävää haittaa. Toimenpiteen on myös noudatettava YK:n, OECD:n ja ILO:n eettisen työ- ja ihmisoikeusperiaatteita. Kriteereissä olisi otettava huomioon kyseisen taloudellisen toiminnan tuottamien tuotteiden ja palvelujen elinkaari kyseisen taloudellisen toiminnan ympäristövaikutusten lisäksi, mukaan lukien todisteet olemassa olevista elinkaariarvioinneista, Kriteerejä on luokiteltu tarkemmin toimialoittain ja asetuksen liitteenä on tekniset arviointikriteerit ilmastonmuutoksen hillintää merkittävästi edistäville toiminnoille sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäville toiminnoille.

Asetuksen taustalla on EU:n vihreän kehityksen ohjelma (Green Deal) ja tähän liittyvät ilmasto- ja ympäristötavoitteet. Tavoitteiden saavuttamiseksi jäsenmaiden on myös yrityskentällä pystyttävä merkittäviin päästövähennyksiin sekä luontokadon pysäyttämiseen. Asetuksen perustana on EU:n kestävän rahoituksen strategian erilaisia toimenpiteitä.

Taksonomian tavoitteet tiivistetysti

  • Kestävän kasvun edistäminen ohjaamalla investointeja kestävään liiketoimintaan

  • Luotettavan työkalun tarjoaminen erilaisten sijoitusten ympäristö- ja kestävyysvaikutusten arviointiin lisäten läpinäkyvyyttä raportoinnissa

  • Yritysten avustaminen siirtymässä kestävämpään liiketoimintaan

  • Erilaisten vihreiden joukkovelkakirjojen ja vihreiden lainojen kehittämisessä avustaminen

Missä mennään tällä hetkellä?

EU:n taksonomia-asetus on hyväksytty parlamentissa ja neuvostossa vuonna 2022 ja se määrittää taksonomian yleisperiaatteet, joita tarkennetaan komission laatimilla delegoiduilla asetuksilla. Vuonna 2023 yli 500 hengen pörssiyhtiöiden on raportoitava ensimmäistä kertaa miten heidän toiminta täyttää taksonomiakriteerit, jotka koskevat ilmastonmuutosta. Suurten pörssiyhtiöiden lisäksi taksonomia koskee rahoitusmarkkinatoimijoita kuten pankkeja vakuutusyhtiöitä ja varainhoitajia, joiden tulee jatkossa raportoida sijoituksia ja lainakantoja taksonomian kriteeristön mukaisesti. Tällä hetkellä taksonomian kriteeristö koskee ilmastonmuutoksen torjuntaa sekä siihen sopeutumista, mutta Euroopan komission asiantuntijatyöryhmässä valmistellaan myös luonnon monimuotoisuutta koskevaa kriteeristöä joka astuu voimaan tulevaisuudessa. Helmikuussa 2023 komissio on julkistanut täydentävän delegoidun säädöksen taksonomiaan kaasun ja ydinvoiman käytön suhteen. 


Kestävyys on kohta halvempaa

Taksonomian myötä sijoittajat ja rahoittajat vaativat tarkempia tietoja yritysten kestävyyskriteereistä, -tavoitteista ja -raportoinnista. Yritysten on hyvä valmistautua muutokseen ajoissa pääoman saatavuuden varmistamiseksi tulevaisuudessa. Saatavuuden lisäksi taksonomialla on vaikutusta myös rahoituksen hintaan, joka on riippuvaista jatkossa kestävyysvaikutuksista niin ilmasto- kuin luontonäkökulmasta.

Taksonomia ei itsessään rajaa tiettyä yritystoimintaa rahoituksen ulkopuolelle ja toiminta voi saada jatkossa rahoitusta, vaikka sitä ei hyväksyttäisi taksonomialuokittelun alle. Kuitenkin osa merkittävistä suomalaispankeista ovat ottaneet jo kantaa, etteivät jatkossa tule rahoittamaan fossiili-investointeja.

Taksonomiavelvoite koskee tällä hetkellä yli 500 hengen pörssiyhtiöitä, mutta keskustelua on käyty myös velvoitteen laajentamista myös alle 500 hengen yrityksille. Pk-yritysten on kuitenkin varauduttava muutoksiin, vaikka taksonomia ei toistaiseksi ulotu pienempiin yrityksiin; alihankkijoiden jalanjälkeen tullaan joka tapauksessa kiinnittämään taksonomian myötä enemmän huomiota suurempien yritysten toimesta.

Komission delegoitu asetus 2021 taksonomian arviointikriteereistä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen liittyen.



Edellinen
Edellinen

Dasguptan raportti - luonnon on oltava myös pääomaa

Seuraava
Seuraava

Mitä tarkoittaa SBTN-viitekehys?