Ennallistaminen yrityksen luontotyökalujen pakkiin
Luonnon monimuotoisuus heikkenee kovaa vauhtia. Tällä on suoria vaikutuksia siihen, miten yritykset voivat jatkaa toimintaansa tulevaisuudessa. Yritysten ja luonnon välillä vallitsee niin sanottu kaksoisolennaisuus. Yhtäältä yritykset ovat riippuvaisia luonnosta, mutta toisaalta yritystoiminta vaikuttaa luontoon.
Nämä riippuvuudet ja vaikutukset aiheuttavat luontoriskejä yrityksille, mutta toisaalta riskien haltuunotto luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi kiertotalouden liiketoimintamallit, luontopohjaiset ratkaisut rakennetussa ympäristössä, vaihtoehtoiset proteiinin lähteet ja uudet materiaali-innovaatiot.
Yritystoiminnalla on lähes aina joitain haittavaikutuksia luonnolle. Esimerkiksi rakentaminen voi vaatia luonnon raivaamista ja valmistava teollisuus tarvitsee raaka-aineita tuotantoonsa. Kun haitat ymmärretään, voidaan niitä vähentää tai välttää. Maansiirtotöiden reittejä voidaan suunnitella huomioiden arvokkaat luontokohteet ja neitseellisiä raaka-aineita voidaan korvata kiertotalouden ratkaisuilla.
Yritysten on tärkeä olla perillä omista vaikutuksista ja riippuvuuksista suhteessa luontoon. Olennaisuusanalyysillä voidaan tunnistaa luontoriskit ja havaita ne kohdat omassa toiminnassa, jossa negatiivisia luontovaikutuksia voisi välttää.
Täysin haittavaikutuksia ei kuitenkaan voi aina välttää. Silloin edelläkävijäyritysten on syytä harkita, voisivatko ne osallistua luonnon ennallistamiseen.
Ennallistaminen on viimeinen askel luontopositiivisuuteen
Elinympäristöjen ennallistamisella tarkoitetaan ihmisen muokkaaman luonnon palauttamista lähemmäs luonnonmukaista tilaa. Ennallistamisella vauhditetaan elinympäristöjen omaa palautumisprosessia, joka luonnostaan on hyvin hidas. Ennallistamista voidaan toteuttaa monissa eri ekosysteemeissä kuten esimerkiksi vesistöissä, metsissä ja soilla.
YK on nostanut tänään 5.6. vietettävän maailman ympäristöpäivän teemaksi juuri ennallistamisen. Tunnemme jo elinympäristöjen muutokset ympärillämme, mutta meillä on yhä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa siihen, että ne palautuvat.
Yritysten, jotka pyrkivät luontopositiivisuuteen tai -neutraaliuteen, on tärkeä selvittää, onko heikennetyt luontoarvot mahdollista korvata, mikäli haittoja ei voi välttää. Tämä tarkoittaa, että yritys huomioi toimintansa takia hävinneet tai heikentyneet luontoarvot tekemällä luonnon monimuotoisuutta vahvistavia toimia toisessa elinympäristössä.
Näistä toimista on merkittävää hyötyä luonnolle ja ne parantavat yrityksen luontosaldoa tilanteessa, jossa kaikkia haittoja ei pystytä välttämään.
Ennallistamisen mahdollisuudet Suomessa
Suomessa on runsaasti mahdollisuuksia heikentyneiden elinympäristöjen ennallistamiseen. Esimerkiksi soiden, metsien ja perinnebiotooppien ennallistaminen voi palauttaa monimuotoisuutta ja parantaa ekosysteemipalveluita. Suomalaiset yritykset voivat vahvistaa luontotyötään aloittamalla ennallistamisen osana esimerkiksi ekologisen kompensaation toimiaan. Ennallistaminen voi näyttää esimerkiksi tältä:
Soiden ennallistaminen: Suomen suoalueet ovat tärkeitä hiilinieluja ja monimuotoisuuden keitaita. Ennallistamalla ojitettuja soita voidaan parantaa vedenpidätyskykyä, vähentää tulvariskiä ja lisätä hiilen sitomista ilmakehästä.
Metsien ennallistaminen: Monien metsien luontoarvot ovat heikentyneet tehometsätalouden myötä. Ennallistamistoimet, kuten sekametsien palauttaminen ja lahopuun määrän lisääminen, edistävät metsien monimuotoisuutta ja niiden kykyä toimia ekosysteemipalvelujen tuottajina.
Perinnebiotooppien hoito: Perinnebiotoopit, kuten niityt ja hakamaat, ovat tärkeitä elinympäristöjä monille uhanalaisille lajeille. Näiden elinympäristöjen hoito ja ennallistaminen perinteisin menetelmin, kuten laidunnuksella, voi merkittävästi lisätä niiden luonnon monimuotoisuutta.
Yhteistyöllä kohti luontopositiivisuutta
Me Kari & Pantsarilla autamme mielellämme yrityksiä tunnistamaan parhaat käytännöt, tekemään tarvittavat analyysit ja toteuttamaan toimenpiteitä, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta ja tekevät yrityksestä luontoneutraalin tai -positiivisen.
Yhteistyö ja sitoutuminen luontotyöhön ovat vastuullisen liiketoiminnan kulmakiviä. Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä konkreettisia tekoja luonnon hyväksi.
Emma Kari
Toimitusjohtaja, Kari & Pantsar Co.